Omezení soli v našem jídleníčku
Sůl je, jak se říká, tichá a nebezpečný zabiják. Proč tomu tak vlastně je? Sůl je látka, kterou velmi nutně potřebujeme. Pokud mluvíme o běžné kuchyňské soli, pak máme na mysli sloučeninu NaCl, tedy chlorid sodný. Obsažený chlor se v našem těle velmi jednoduše vyloučí nebo spotřebuje, ale se sodíkem je to horší. Ona je to sice zase látka, která je pro naše tělo naprosto potřebná, ale v nadbytku může znamenat velké nepříjemnosti. Na sodík je totiž v našem těle navázána regulace množství vody. Pokud se v těle zadržuje nebo shromažďuje sodík, je stejně tak zachytávána i voda.
Zvýšené množství vody se projevuje jako hypertenze a ta vede k poškozování celého kardiovaskulárního systému. Naše cévy jsou nachystány na určitý tlak a pokud dochází k jeho zvýšení nese to s sebou riziko poškození stěny těch nejtenčích cév a špatné prokrvování různých orgánů. Naše srdce musí neustále pracovat proti většímu odporu, takže je po několik letech úplně vyčerpáno, což se projeví jako srdeční selhávání. Zkrátka zvýšené množství sodíku ve stravě s sebou nese mnoho nepříjemných důsledků, takže ke lepší množství redukovat.
Největší množství přijímáme v kupovaných vysoce zpracovaných potravinách. Dokonce i do sladkých potravin je přidávána trocha soli, aby došlo ke zvýraznění chuti a podpoření touhy po sladkém. Proto je také nejlepší, pokud si své jídlo chystáte doma. Máte tak přehled o tom, co jste snědli a kolik v tom asi bylo soli. Ale pro takové vaření je potřeba mít dobrou kuchyni, kde se Vám bude vařit dobře. Kuchyně Praha 3 Glanc kuchyně Vám nabídnou nové řešení prostoru, takže najednou budete mít kolem sebe při vaření mnohem více prostoru a všechny potřebné spotřebiče a ingredience budou hned po ruce. Z takového vaření se najednou stane příjemná záležitost a nikoliv povinnost, kterou byste museli útrpně snášet.