Je možné pěstovat ovoce a zeleninu i v bytě?

Je možné pěstovat ovoce a zeleninu i v bytě?

Asi není nikdo, koho by současný prudký růst cen prakticky veškerých komodit nějakým způsobem nezasáhl. Nejmarkantnější je to potom u potravin, neboť bez nich se zkrátka neobejdeme. A je jasné, že ty nejlevnější nebudou zrovna nejkvalitnější.

 

Nelze se tedy divit, že lidé v současné době přemýšlí, jak si užít kvalitní potraviny, aniž by za ně museli platit horentní sumy. A jednou z často uvažovaných možností je pěstovat si je sami. Jistě, jen málokdo si má dobré podmínky pro chov kuřat či dokonce prasete či dobytka. Avšak ovoce a zeleninu může pěstovat prakticky každý.

 

obilí na poli

 

Ovšem nejprve je potřeba k tomu mít vhodné podmínky. Ideální je samozřejmě dostatečně velká zahrada, ať už u rodinného domku či u chaty nebo chalupy. Tu však nemá k dispozici ani zdaleka každý. Najdou se totiž lidé, kteří bydlí v bytě, a zkrátka nemají vlastní pozemek, na kterém by mohli zahradničit. Znamená to tedy, že mají smůlu? Ne tak docela.

 

Běžnou zeleninu je možné pěstovat i doma, avšak je potřeba jí zajistit dobré podmínky. Těmi jsou v první řadě dostatečně kvalitní zemina a hluboký truhlík či květináč. To platí zvláště u kořenové zeleniny, jako je například mrkev, která vyžaduje relativně velkou hloubku. Zde je však nutné mít na paměti, že každý druh vyžaduje trochu jiný typ půdy. Je tedy nutné zvolit ten správný, než začneme pěstovat.

 

pěstování cibule

 

Dalším faktorem je dostatek slunečního světla. To není problém, pokud máme světlý byt s velkými okny, kterými proudí většinu dne sluneční paprsky. Pokud tomu tak není, je potřeba jej suplovat jinak. Na trhu dnes existují speciální žárovky, které emitují frekvence záření stejné jako Slunce a které podporují růst rostlin. Zde je však nutné počítat se zvýšený účtem za elektřinu.

 

V neposlední řadě je však nutné mít na paměti, že v podmínkách klasického bytu jí nikdy nevypěstujeme tolik, aby to pokrylo veškerou naši spotřebu. Přesto se může jednat o zajímavý projekt, který navíc oceníme v kuchyni.